In mijn praktijk was ik een jongetje aan het coachen. Een leuk ventje, dat erg leuk meedeed.
Gaande weg bekroop mij echter het gevoel dat ik iets miste, maar ik kon er de vinger niet achter krijgen. Wat bleek? Hij kreeg een paar keer per dag een tabletje Ritalin.

Een vriendin vertelde laatst, dat haar dochter na diverse uitgebreide onderzoeken ADHD was gediagnosticeerd. Ze zijn in hun gezin gewend aan de daarbij horende drukte in huis en zagen geen noodzaak om Ritalin te gaan gebruiken. Toen de vraag gesteld werd of het voor het meisje zelf niet prettiger zou zijn om meer rust te hebben is men na lang wikken en wegen gaan kijken wat het effect zou zijn. De kleinste dosering bracht een wereld van verschil. Alleen was het wel opgevallen dat de laatste tijd haar schoolresultaten wat terugliepen.

Ritalin en Concerta zijn medicijnen, die ervoor zorgen dat een kind rustiger wordt. Ze geven een vorm van verdoving van de prikkels, die er anders voor zouden zorgen dat een kind druk wordt. Het zou de concentratie verbeteren en de hyperactiviteit, impulsiviteit en agressiviteit in toom houden.

Vaak worden de ouders op advies van school, op dit spoor gezet. Het kind zorgt voor onrust in de klas en het zou beter voor hem zijn, dat hij meer rust krijgt. Vaak niet helemaal onwaar, hoewel ik niet zelden een gevoel krijg, dat het ook prettig is voor de klas. Slik je het pilletje nou echt voor je zelf of voor je omgeving?

Wat men echter sterk onderschat, is dat naast de lichamelijke rust er ook een werking op het opnamevermogen van de hersenen plaatsvindt. Ik heb in mijn praktijk proefondervindelijk vastgesteld dat de hersenen onder invloed van Ritalin of Concerta, trager werken.

Het gevolg is dat het rustiger is in de klas, maar de leerresultaten van het kind lopen wel achteruit.

 

  • secureadmin

    Emmy

    Erg jammer dat dit blog nog als zodanig op de website staat. Ik kan me vinden in wat Sonja geschreven heeft. Zelf heb ik, als leerkracht op de basisschool, in de afgelopen 12 jaar veel kinderen zien opbloeien die medicatie gingen gebruiken. In vele gevallen gingen niet alleen de resultaten met sprongen vooruit, maar ook het welbevinden en het zelfbeeld van deze kinderen. Inderdaad vaak enorm ontroerend. Wat ik uit de reacties van u, Wim Bouman, begrijp, is dat u zich hier ook bewust van bent en dit dus onderschrijft. Het lijkt mij daarom goed als u dit blog aan zou passen en meerdere kanten van het medicijngebruik zou belichten.

  • secureadmin

    Inge

    Perfecte uitleg van Linda hierboven.
    Mijn dochter haalde steeds slechtere resultaten op school vanwege oa haar gebrek aan concentratie. Het bleek dat ze ADHD heeft en slikt nu methylfenidaat. Haar schoolresultaten schieten omhoog, ze heeft nu voor de verandering wel alle vragen van de toets af.

  • secureadmin

    linda

    gelukkig gaan de hersenen minder snel werken, met medicatie.
    daardoor wordt het mogelijk om in elk geval met enige concentratie de les te volgen.
    ik weet niet of het knooppunt prins claus plein bekend is.
    alsnu dit nu eens vergelijkt met alle stromen binnen de hersenen. en de auto als data wat ergens naar toe moet.
    zonder medicatie wordt het een complete chaos, waarbij de data regelmatig onderweg verloren gaat.
    en terugkomen op het prins claus plein verongelukken er dagelijks auto die van boven naar beneden kletteren.

  • secureadmin

    Wim Bouman

    Beste Sonja,

    Ik heb dit weblog geschreven vanuit mijn waarnemingen met kinderen in mijn praktijk, die deze medicijnen gebruiken. Bij iedere stelling die ik neerzet zullen er altijd uitzonderingen zijn. Daarmee geef ik dus aan dat er kinderen zijn die baat hebben bij medicijn verstrekking. Toch zie ik dat er vaak te gemakkelijk naar de medicijnen wordt gegerepen.Ik begrijp ook dat wanneer je persoonlijke positieve ervaring hebt met medicijngebruik, je een volledig ander beeld hebt.

  • secureadmin

    Sonja de Brabander

    Jammer dat je binnen dit voorbeeld een bijna absolute conclusie trekt. Misschien onbedoeld. Maar veel mensen zullen deze tekst gebruiken om hun mening mbt medicatie en adhd te onderstrepen. Het zou fijn zijn wanneer je ook voorbeelden zou kunnen geven van kinderen of volwassenen die enorm zijn gegroeid en opgebloeid na start van de medicatie. Vraag hen voor wie zij deze medicatie slikken? Je zult reacties krijgen waar je kippenvel van krijgt. Zo mooi!!!

  • secureadmin

    Sharon

    Er is in 2010 door Raine Study (Australië) onderzoek gedaan naar de gevolgen van medicijngebruik bij kinderen met ADHD. Eén van de uitkomsten was dat schoolresultaten minder waren.

    Je kunt het hele rapport lezen op:
    http://www.health.wa.gov.au/publications/documents/MICADHD_Raine_ADHD_Study_report_022010.pdf

  • secureadmin

    Wim Bouman

    Beste Suzan,

    Ik heb dit weblog geschreven vanuit mijn waarnemingen met kinderen, die deze medicijnen gebruiken. Dit is geen aanval op deze groep, maar wel een aansporing tot voorzichtigheid bij de verstrekking. Iedere opmerking hierover brengt ons weer dichterbij het uiteindelijke welzijn van deze categorie kinderen, is mijn mening.

  • secureadmin

    Suzan Otten-Pablos

    Tip: Ga eerst eens iets lezen over ADHD (in de bibliotheek en op internet is heel veel informatie vinden) en schrijf daarna nog eens een blog. Maar dan graag met de juiste informatie.

    Dit geldt overigens ook voor de mensen die zonder enige kennis en verstand van zaken onzinnige reacties plaatsen. Lees je in en hou tot die tijd je mond.

    Begin bijvoorbeeld eens hier:
    http://www.spreekuurthuis.nl/themas/adhd/introductie

  • secureadmin

    Gerty Hakkens-Hoefnagels

    Zeker tijd om er echt anders naar te gaan kijken.
    Tijd om over te stappen van symptoombestrijding naar bewustwording.

  • secureadmin

    Jeannette Bakker

    Het is nog erg onbekend dat de homeopathie en dan met name de CEASE therapie een verschil kan maken voor deze kinderen. Een blijvende oplossing! En niet zoals bij medicatie een tijdelijke oplossing. Want als kinderen de ritalin of concerta niet meer nemen komt ook het gedrag weer terug.

    Tijd om er echt anders naar te gaan kijken (vind ik).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.


Klik op de voorbeeldknop om jouw bijdrage te controleren op fouten, daarna kan je de code uit de afbeelding (deze verschijnt automatisch) invoeren en op de verzendknop klikken.