Ogenschijnlijk is het alfabet een opsomming van de letters die we in de Nederlandse taal gebruiken. Het opnoemen ervan lijkt een onzinnige bezigheid. Tenslotte hoeft niemand in zijn werkzame leven het alfabet op te noemen. Ik heb een keer van een leerkracht gehoord, dat het alfabet niet belangrijk is. Waarschijnlijk bedoelde zij dit om bovenstaande reden.

Het alfabet is echter zeer belangrijk voor het lezen en schrijven. Onze hersenen moeten alle letters kunnen herkennen. Tijdens het lezen en schrijven vindt er continue letterherkenning plaats. Doen onze hersenen dit niet, dan ontstaan er problemen met het lezen en schrijven.

Dit is de reden waarom ik start met de vraag of het kind het alfabet eens op wil schrijven. Hieraan is direct zichtbaar of het kind lees en schrijfproblemen heeft. Wanneer de letters niet goed gereproduceerd worden, betekent dit dat de letters niet goed door de hersenen herkend worden. Dit herkennen is een activiteit die in ons onderbewuste plaatsvindt, maar onontbeerlijk is voor het verdere leerproces.

Opvallend is, dat er vaak een probleem is rond klm nop. Enig idee waarom? Dit komt door het liedje: ABCDEFG……. Rond de klmnop, komt er een ritme versnelling waardoor kinderen deze letters niet of anders uit zijn gaan spreken, waardoor een goede automatisering uitbleef.

Mijn advies naar de leerkrachten is: let hier vooral op. Een goed functionerend alfabet zorgt voor betere lees- en schrijfprestaties. Is dat zo simpel? Ja, zo simpel.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.


Klik op de voorbeeldknop om jouw bijdrage te controleren op fouten, daarna kan je de code uit de afbeelding (deze verschijnt automatisch) invoeren en op de verzendknop klikken.